adresamun. Chişinău,
str. Meșterul Manole nr. 4
Lu
Ma
Mi
Jo
Vi
Du

Organisme Modificat Genetic (OMG)

Metoda analitică aplicată în laboratorul de Biologie Moleculară al IP Laboratorului Central Fitosanitar pentru depistarea organismelor modificate genetic (OMG) este PCR Real Time Multiplex, cu spectru larg, aplicabilă în prima etapă a procesului de testare. Acest test se folosește   pentru a confirma prezenţa sau absenţa materialelor vegetale modificate genetic într-un eşantion de seminţe, ţesut vegetal sau produs procesat.

Tehnicile analitice de tip multiplex au capacitatea de a determina simultan, în același tub de reacție, mai multe secvențe de interes. Metoda poate determina simultan 7 elementele transgenice :P35s, P-FMV, tNOS, BAR, PAT, NPTII, CTP2 : CP4 EPSPS, precum și un control intern de reacție (IAC), necesar pentru a preveni rezultatele fals-negative.

Lista produselor modificate genetic după FAO testate in Laboratorul Central Fitosanitar

Material semincer, material săditor, Materie primă pentru producerea alimentelor sau furajelor

Limita adminibilă 0,3% OMG

(0,1% din 2024)

Produs procesat

Limita admisibilă 0,9% OMG

Soia

Boabe de soia

 

Tofu de soia, sos de soia, făină de soia, lactate ce contin soia (brinzeturi, lapte, lapte praf pentru nou-născuți, margarina, unt), nlecitina de soia, proteină de soia cereale ce conțin soia, ciocolate ce conțin soia, proteina de soia, biscuiți etc.

Șrot de soia

Porumb

Boabe de porumb

 

Porumb conservat, biscuiti de porumb, faina de porumb, cereale de porumb (gris, floricele, fulgi), pesmeti, malai, porumb dulce, snacks-uri sărate (chipsurile de tortilla sau nachos), sirop de porumb (se găsește în dulciuri, deserturi), produse de patiserie,rondele de porumb, etc.

Șrot de porumb

Rapița

Semințe de rapiță

Turte de rapiță furajere, ulei de rapiță, etc.

Grîu

Boabe de griu

 

Tărîță de grîu, făină de griu gluten de griu furajer,cereale din griu (griș etc.), biscuiți, etc.

Orez

Boabe de orez

 

Orez pasat, făină de orez ,fulgi de orez, rondele de orez, etc.

 

Lucerna

Semințe de lucernă

Lucernă deshidratată (peleți de lucernă, baloți de lucernă), etc.

Bumbac

Semințe de bumbac

 

Prăjitură cu semințe de bumbac, făină din semințe de bumbac,

Ulei din semințe de bumbac (presat la rece și nefiltrat), etc.

In

Semințe de in

Ulei, produse de patiserie ce conțin semințe de in, etc.

Vînata

Semințe de vînătă

 

 

Produse procesate ce conțin vînătă,

Conserva din vînătă, vînătă congelată, etc.

Ardei dulce

Semințe de ardei dulce

Ardei dulce macinat, concerve, etc.

 

Prun

Lastari de prun

Prune uscate, congelate, gem de prune conservate, piure, terci de ovaz cu prune, prune in ciocolată, etc.

Cartof

Tuberculi de cartof

Produse ce contin cartofi (fulgi, cipsuri), amidon, etc.

Fasole

Păstări de fasole

Conserve cu fasole, fasole congelate, etc.

Tomate

Semințe de tomate

 

Produse procesate ce conțin tomate,

Conserve ce contin tomate (pastă de tomate), ketchup, etc.

Sfecla de zahar

Radacina proaspata

Frunze de sfeclă de zahar

Pulpă uscată, radacina proaspata, etc.

 

Trestie de zahar

Lastari de trestie de zahăr

Zahar brun, melasa din trestie de zahar, etc.

Eucalipt

Lastari de eucalipt

Ulei de eucalipt, etc.

 

Șofran

Semințe de șofran

Condimente ce conțin șofran, etc.

 

Trandafir

Lastari de trandafir

Ulei esențial, apa de trandafir, ceai de trandafiri, dulceața, etc.

Papaya

Semințe de papaya

Pulbere de papaya, fruct de papaya uscat, piure, etc.

Măr

Fructe de mar

Lastari de măr

Sucuri de mar, piure, patiserie cu mere, etc.

 

ULTIMELE NOUTĂTI

vezi mai mult