Metoda analitică aplicată în laboratorul de Biologie Moleculară al IP Laboratorului Central Fitosanitar pentru depistarea organismelor modificate genetic (OMG) este PCR Real Time Multiplex, cu spectru larg, aplicabilă în prima etapă a procesului de testare. Acest test se folosește pentru a confirma prezenţa sau absenţa materialelor vegetale modificate genetic într-un eşantion de seminţe, ţesut vegetal sau produs procesat.
Tehnicile analitice de tip multiplex au capacitatea de a determina simultan, în același tub de reacție, mai multe secvențe de interes. Metoda poate determina simultan 7 elementele transgenice :P35s, P-FMV, tNOS, BAR, PAT, NPTII, CTP2 : CP4 EPSPS, precum și un control intern de reacție (IAC), necesar pentru a preveni rezultatele fals-negative.
Lista produselor modificate genetic după FAO testate in Laboratorul Central Fitosanitar
Material semincer, material săditor, Materie primă pentru producerea alimentelor sau furajelor Limita adminibilă 0,3% OMG (0,1% din 2024) | Produs procesat Limita admisibilă 0,9% OMG |
Soia Boabe de soia
| Tofu de soia, sos de soia, făină de soia, lactate ce contin soia (brinzeturi, lapte, lapte praf pentru nou-născuți, margarina, unt), nlecitina de soia, proteină de soia cereale ce conțin soia, ciocolate ce conțin soia, proteina de soia, biscuiți etc. Șrot de soia |
Porumb Boabe de porumb
| Porumb conservat, biscuiti de porumb, faina de porumb, cereale de porumb (gris, floricele, fulgi), pesmeti, malai, porumb dulce, snacks-uri sărate (chipsurile de tortilla sau nachos), sirop de porumb (se găsește în dulciuri, deserturi), produse de patiserie,rondele de porumb, etc. Șrot de porumb |
Rapița Semințe de rapiță | Turte de rapiță furajere, ulei de rapiță, etc. |
Grîu Boabe de griu
| Tărîță de grîu, făină de griu gluten de griu furajer,cereale din griu (griș etc.), biscuiți, etc. |
Orez Boabe de orez
| Orez pasat, făină de orez ,fulgi de orez, rondele de orez, etc.
|
Lucerna Semințe de lucernă | Lucernă deshidratată (peleți de lucernă, baloți de lucernă), etc. |
Bumbac Semințe de bumbac
| Prăjitură cu semințe de bumbac, făină din semințe de bumbac, Ulei din semințe de bumbac (presat la rece și nefiltrat), etc. |
In Semințe de in | Ulei, produse de patiserie ce conțin semințe de in, etc. |
Vînata Semințe de vînătă
| Produse procesate ce conțin vînătă, Conserva din vînătă, vînătă congelată, etc. |
Ardei dulce Semințe de ardei dulce | Ardei dulce macinat, concerve, etc.
|
Prun Lastari de prun | Prune uscate, congelate, gem de prune conservate, piure, terci de ovaz cu prune, prune in ciocolată, etc. |
Cartof Tuberculi de cartof | Produse ce contin cartofi (fulgi, cipsuri), amidon, etc. |
Fasole Păstări de fasole | Conserve cu fasole, fasole congelate, etc. |
Tomate Semințe de tomate
| Produse procesate ce conțin tomate, Conserve ce contin tomate (pastă de tomate), ketchup, etc. |
Sfecla de zahar Radacina proaspata Frunze de sfeclă de zahar | Pulpă uscată, radacina proaspata, etc.
|
Trestie de zahar Lastari de trestie de zahăr | Zahar brun, melasa din trestie de zahar, etc. |
Eucalipt Lastari de eucalipt | Ulei de eucalipt, etc.
|
Șofran Semințe de șofran | Condimente ce conțin șofran, etc.
|
Trandafir Lastari de trandafir | Ulei esențial, apa de trandafir, ceai de trandafiri, dulceața, etc. |
Papaya Semințe de papaya | Pulbere de papaya, fruct de papaya uscat, piure, etc. |
Măr Fructe de mar Lastari de măr | Sucuri de mar, piure, patiserie cu mere, etc. |