Misiunea de experți în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea capacității de control și testare în domeniul fitosanitar în Republica Moldova”
În cadrul proiectului ”Îmbunătățirea capacității de control și testare în domeniul fitosanitar în Republica Moldova” în perioada 27-30.05.2024 a avut loc vizita experților cu tematica Detectarea și identificarea bacteriilor de carantină din cartofi în diferite matrici. Bacterii prezente în apele reziduale și de irigare, buruieni și cartofi.
Aceasta a fost prima vizita a specialiștilor din cadrul Departamentului de diagnosticare a dăunătorilor plantelor din Olomouc și Havlickuv Brod – laboratorul național de referință în Republica Cehă, în Laboratorul Carantina Fitosanitara din cadrul IP LCF.
Vizita a început cu o activitate practica cu ieșire în afara laboratorului, și anume prelevare de probe de ape reziduale și de irigare, buruieni plante gazdă și sol pentru detectarea și identificarea organismelor de carantină din râul Nistru și împrejurimile sale în zona Vadul lui Vodă. În cadrul vizitei au fost prezentate regulamentele europene de punere în aplicare cu privire la anchetele și procedurile de detectare, precum și principii generale pentru diagnosticarea a unor organisme de carantină.
În urmatoarele zile, specialiștii din ambele laboratoare (Republica Moldova și Republica Cehă) au lucrat probele prelevate precum și au desfășurat alte ateliere de lucru și instruiri pe domeniile: bacteriologie, virusologie, biologie moleculară, entomologie și nematologie.
În aceiași perioadă a avut loc și reuniunea grupului de lucru privind sistemele informaționale care urmează a fi dezvoltate unde au participat reprezentanți ai MAIA, ANSA, LCF.
În data de 30.05.2024 a avut loc a doua reuniune a Comitetului de Coordonare al acestui proiect, la care au participat reprezentanții ANSA, MAIA, IP LCF și reprezentatul donatorului, unde s-au discutat activitățile desfășurate de la prima reuniune a Comitetului și totodată a fost prezentate planificarea și programarea activităților pentru următoarea perioadă.
Echipa IP LCF, își exprimă respectul față de profesionalismul colegilor din Republica Cehă și gratitudinea pentru receptivitate și suportul oferit în deschiderea orizonturilor noi care ne dau posibilitatea de a evolua în continuu.