În scopul ajustarii serviciilor de laborator conform cerinţelor actelor normative naţionale şi internaţionale, precum si a face faţă solicitarilor beneficiarilor de servicii de laborator, I.P. „Laboratorul Central Fitosanitar” aduce la cunoștință faptul că, începînd cu 02 ianuarie 2023, în laboratorul Biologie moleculara se va extinde capacitatea de testare a elementelor transgenice în produsele modificat genetic, precum şi varietatea de produse, conform listei de mai jos:
Lista produselor modificate genetic după FAO testate în Laboratorul Central Fitosanitar
Material semincer, material săditor, Materie primă pentru producerea alimentelor sau furajelor
Limita adminibilă 0,3% OMG |
Produs procesat Limita admisibilă 0,9% OMG |
Soia
Boabe de soia
|
Tofu de soia, sos de soia, făină de soia, lactate ce contin soia (brinzeturi, lapte, lapte praf pentru nou-născuți, margarina, unt),
lecitina de soia, proteină de soia cereale ce conțin soia, ciocolate ce conțin soia, proteina de soia, biscuiți etc. Șrot de soia |
Porumb
Boabe de porumb
|
Porumb conservat, biscuiti de porumb, faina de porumb, cereale de porumb (gris, floricele, fulgi), pesmeti, malai, porumb dulce, snacks-uri sărate (chipsurile de tortilla sau nachos), sirop de porumb (se găsește în dulciuri, deserturi), produse de patiserie,rondele de porumb, etc. Șrot de porumb |
Rapița, Semințe de rapiță | Turte de rapiță furajere, ulei de rapiță, etc. |
Grîu
Boabe de griu |
Tărîță de grîu, făină de griu gluten de griu furajer,cereale din griu (griș etc.), biscuiți, etc. |
Orez, Boabe de orez | Orez pasat, făină de orez ,fulgi de orez, rondele de orez, etc. |
Lucerna, Semințe de lucernă | Lucernă deshidratată (peleți de lucernă, baloți de lucernă), etc. |
Bumbac
Semințe de bumbac |
Prăjitură cu semințe de bumbac, făină din semințe de bumbac,
Ulei din semințe de bumbac (presat la rece și nefiltrat), etc. |
In, Semințe de in | Ulei, produse de patiserie ce conțin semințe de in, etc. |
Vînata
Semințe de vînătă |
Produse procesate ce conțin vînătă,
Conserva din vînătă, vînătă congelată, etc. |
Ardei dulce, Semințe de ardei dulce | Ardei dulce macinat, concerve, etc. |
Prun, Lastari de prun | Prune uscate, congelate, gem de prune conservate, piure, terci de ovaz cu prune, prune in ciocolată, etc. |
Cartof, Tuberculi de cartof | Produse ce contin cartofi (fulgi, cipsuri), amidon, etc. |
Fasole, Păstări de fasole | Conserve cu fasole, fasole congelate, etc. |
Tomate, Semințe de tomate | Produse procesate ce conțin tomate,
Conserve ce contin tomate (pastă de tomate), ketchup, etc. |
Sfecla de zahar, Radacina proaspata
Frunze de sfeclă de zahar |
Pulpă uscată, radacina proaspata, etc.
|
Trestie de zahar, Lastari de trestie de zahăr | Zahar brun, melasa din trestie de zahar, etc. |
Eucalipt, Lastari de eucalipt | Ulei de eucalipt, etc. |
Șofran, Semințe de șofran | Condimente ce conțin șofran, etc. |
Trandafir, Lastari de trandafir | Ulei esențial, apa de trandafir, ceai de trandafiri, dulceața, etc. |
Papaya, Semințe de papaya | Pulbere de papaya, fruct de papaya uscat, piure, etc. |
Măr, Fructe de mar, Lastari de măr | Sucuri de mar, piure, patiserie cu mere, etc. |
Testarea se poate efectua pentru următoarele elemente transgenice:
-P35s, tNOS, FMV, BAR, NPTII,PAT, CTP2 : CP4 EPSPS
Limitele admisibile de OMG sunt conform Legii 755/2001 privind biosecuritatea biologică
Pentru orice detalii suplimentare vă rugăm să nu exitați să vă adresaţi la sediul instituției (str. Meşterul Manole, 4), precum și la numărul de telefon (022) 47 17 13 sau 060155110.
Administrația
I.P. „LCF