adresamun. Chişinău,
str. Meșterul Manole nr. 4
Lu
Ma
Mi
Jo
Vi
Du

Anunțuri

Descrierea paginii de blog

Dialog deschis ANSA cu reprezentanții asociațiilor de profil din domeniul exportului fructelor

Dialog deschis ANSA cu reprezentanții asociațiilor de profil din domeniul exportului fructelor.

La data de 15 martie 2023, reprezentanţii I.P. Laboratorul Central Fitosanitar, au participat la seminarul cu genericul ”Procedura de control fitosanitar pentru producția de origine vegetală destinată exportului”  organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Seminarul a fost destinat dezbaterii aspectelor legate de provocările pe care le întîmpină reprezentanții mediului de afaceri la exportul fructelor, precum și abordarea politicilor statului vizavi de promovarea exportului producției de origine vegetală pe piețele mondiale.

În cadrul acestei ședințe de lucru, participanţii au fost instruiți, de către doamna Parascovia Poalelungi specialist principal al Serviciului probleme speciale și integritate, privind integritatea subiecților publici și private, implicați în procesul de control fitosanitar și neadmiterea actelor de corupere, influență necorespunzătoare, favoritism, altor acțiuni care contravin prevederilor cadrului legal din domeniul integrității.

Acest seminar a servit drept prilej pentru abordarea subiectelor ce țin de cerinţele legislației  naționale şi  armonizarea acesteia la cea europeană, în special a cerințelor normative din domeniul fitosanitar,  cerinţele fitosanitare ale statelor de import,  aplicarea corectă a procedurii de control și certificare a produselor cu respectarea cerințelor fitosanitare ale țărilor de import, inclusiv a standardului international nr.15 privind conformitatea fitosanitară a ambalajelor de lemn.

Rezultatul discuților au fost recomandările de simplificare și reducere a timpului de certificare fitosanitară. Totodată s-a convenit organizarea unei ședințe de lucru cu producătorii și exportatorii de fructe, în luna mai, într-un format mai extins.

 

ULTIMELE NOUTĂTI

vezi mai mult