În cadrul proiectului ”Îmbunătățirea capacității de control și testare în domeniul fitosanitar în Republica Moldova”, implimentat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură, cu sprijinul Guvernului Ceh, în cadrul Cooperării oficiale pentru dezvoltare, în perioada 22-24.10.2024 a avut loc vizita experților din cadrul Departamentului de diagnosticare a dăunătorilor plantelor din Olomouc – laboratorul național de referință în Republica Cehă şi un expert entomolog de la Univesitatea Mendel, în Laboratorul Carantina Fitosanitara din cadrul IP LCF. Aceasta este a doua vizita a specialiștilor în Laboratorul Carantina fitosanitară a IP LCF, în care au fost petrecute workshopuri şi cursuri individuale pe domeniile: micologie, entomologie, nematologie, bacteriologie şi biologie moleculară .
În data de 22-23 octombrie, în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA s-a desfăşurat întrunirea grupului de lucru privind elaborarea Sistemelor Informaționale pentru domeniul fitosanitar. Grupul de lucru a reunit reprezentanți ai ANSA, inclusiv din Direcția Protecția Plantelor, Direcția Control Semincer și Direcția Tehnologii Inormaționale, precum și experti din Laboratorul Central Fitosanitar și specialiști în IT implicați în proiect. Pe parcursul celor două zile participanții au pus în discuție subiecte privind sisteme integrate pentru managmentul semintelor, procese fitosanitare și cooperare internaționale, sistemele ePHYTO ,TRACES, LIMS, portalul pentru protecţia culturilor şi multe altele.
În ambele cazuri au fost identificate oportunităţi de îmbunătăţire şi dezvoltare a capacităţii de control şi testare în domeniul fitosanitar, dar și progresele obținute de către benificiari de la începutul proiectului.
Echipa IP LCF, își exprimă respectul față de profesionalismul colegilor din Republica Cehă și gratitudinea pentru receptivitate și suportul oferit.